Om oss

Kontaktuppgifter:
telefon 0734-200 600
e-post: mariegommel@hotmail.com
facebook-grupp: MaGommels kennel & katteri


Jag har alltid gillat djur och trodde att jag skulle bli veterinär, men blev lärare och fyrbarnsmor. Familjen idag består utöver hundarna av 4 barn (mestadels utflugna), en fågel (Pippin), chinchillan (Per Henning), två bondkatter (Melody och mamman Saffran), burmillakatten Samana och burmakatten Cindy med dottern Belindy samt Marie (jag ) och maken Peter.

Våra hundar: Daisy är en brun storpudel. Glad och pigg, kärleksfull och busig som en pudel ska vara. Hon bor hos sin andra matte. Chloe är en vit storpudel som älskar att leka med Daisy och Nicki. Chloe är en väldigt rar och behaglig hund.

Nikita (Nicki) är Daisys dotter som föddes i maj-19. Nicki är ett litet yrväder som är tuff, busig och kärleksfull. Nicki och Chloe är bästisar! Nicki är smart och bra på att känna av känslor.

Tankar: Målet vid avelsarbetet är självklart friska och trygga hundar, och katter, som fungerar i alla situationer. 
Valparna klättrar gärna upp i famnen själva, men de behöver hjälp att inte ramla ner.

Till mina valpköpare, några tankar om hund

Jag kommer ihåg när jag skulle skaffa min första hund. Min svåger hade en rottweilertik som var helt underbar. Jag letade ganska länge och fick kontakt med flera uppfödare, som hade olika synpunkter på hur valpköparna skulle vara. Dels skulle man ha haft hund tidigare och dels skulle man bo nära. Jag var ganska irriterad då, men nu som uppfödare känner jag mig tryggare när en valpköpare redan har erfarenhet som hundägare, det är ju ganska mycket jobb med att ha hund. För mig blev det ingen rottis då, för den uppfödaren ville hellre sälja till någon som bodde nära (kom hon på två veckor före leverans). Jag blev besviken och började istället försöka få tag på en storpudel – men då fick vi ett erbjudande om en rottistik från svågerns uppfödare (hon var 14 månader och hade C-höfter), det var en alldeles fantastisk hund, men det kunde ju inte bli några valpar! När hon var 9 skaffade jag äntligen en storpudel, Daisy (Frihamras Moonlight-Ubby), och sedan kunde jag till slut också få mina valpar och starta min kennel. 

Min bruna Daisy har fått två kullar, men Chloe är inte hennes dotter. När den första kullen föddes hade jag planerat att behålla en tik, jag ville ha två hundar och rottweilern hade fått somna in vid 11 års ålder (juvertumör). Det blev ingen tik i den kullen, så jag köpte en vit storpudeltik, Chloe. Ett år senare fick Daisy sin andra kull och då skulle jag behålla en tikvalp i alla fall. Men plötsligt räckte antalet valpar inte till, för valparnas pappas ägare ville ganska plötsligt ha en ”vild valp” att tävla med och jag hade två sådana, en till mig själv och en till en äldre dam. Då insåg jag att en lösning var att låta Chloe flytta till den äldre damen (som hade förlorat sin förra storpudeltik ungefär samtidigt som valparna föddes, och helst inte ville ha en valp). Med facit i hand kan jag konstatera att det var ett väldigt bra beslut! Alla människorna blev nöjda, hundarna fick det riktigt bra och jag var helt belåten med två hundar!

Min Chloe, eller Art Attack Just a Touch Of Love, passar i sitt stamtavlenamn; Just a touch of love. Hon är en glad och trevlig hund som bäst beskrivs med ordet rar, tycker jag. Hon är som pudlar är mest, alltid pigg på allt som händer,  social och alltid med. Hon gillar att leka med Nicki och med bollar! Dessutom är hon en bra mor till sina valpar.

Min plan var att ställa ut Chloe, men det fungerade inte så bra med pälsen, det var helt enkelt för mycket för fodervärden och sedan kom tovåldern, Daisys andra valpkull och covid emellan. Under hösten 2021 ställdes både Nicki och Chloe ut och båda fick bedömningen Excellent.

Chloe är inte så stor, hon väger ca 17-18 kg (Daisy väger ca 22 kg och Nicki ca 20 kg). Chloe har inga allergier eller andra problem, hon är helt enkelt bara en fin och trevlig hund. Det enda ovanliga med henne är att hon helst ligger och äter! När Chloe flyttade hem för att få sin första kull blev min Daisy utlånad till Chloes matte, och det fungerade så bra att vi lät hundarna stanna där de var! 

När det gäller pudelns päls, så är den alldeles fantastisk-när man tar hand om den rätt. En fördel är ju att pudeln inte fäller! En annan fördel är att pälsen är så skön! Om man badar och fluffar (rakfönar pälsen) är hunden som ett stort gosedjur! Gosedjursaspekten stämmer även på pudelns kropp, jämfört med rottweilern så är pudeln mer ”kattlik” på så vis att den formar sig efter sin plats (till exempel i knät på mig eller (hm) i sängen). Pudeln är liksom mer följsam i kroppen. Min Nicki vill gärna sitta i knät!

Om man håller pudeln i lång päls är det en hel del jobb, men om man väljer kortklippt är pälsvården lätt, och då har man ju fördelen att hunden inte fäller- och inte drar in skräp med pälsen. Under sommarhalvåret låter jag pälsen vara ganska kort (om vi inte planerar att ställa ut). Jag rakar det mesta till 19 mm, förutom nos och tassar som blir kortsnaggade. Då är det bara att duscha av hunden om det behövs, torka lite med handduk och så är det klart. 

Mitt råd är att om du ska prova att ställa ut en pudel så är det bra att göra det före ett års ålder, före tovperioden. Valppälsen är jättelättskött! Sedan händer något plötsligt. När tovperioden börjar är det viktigt att bada och föna hunden flera gånger i veckan- för att inte tovor ska bildas. Om man inte vill göra det är det bäst att klippa ned pälsen rejält när tovperioden börjar och hålla pälsen kort tills den gått över (det tar ungefär 1 år). Det finns ju en massa pudelägare som klarar av att hålla pälsen lång och tovfri, men jag är visst inte en av dem! Jag brukar bada hundarna ungefär en gång i månaden och göra ordentlig pälsvård då. Det är för sällan för att hålla hunden i utställningstrim, men det fungerar bra till vardags. Ju kortare päls, desto mindre arbete!

Man behöver ha en ordentlig klippapparat, oavsett frisyr. Jag blev rekommenderad att antingen köpa Oster eller Andis. Man kan ofta använda samma skär dem (kontrollera att de är kompatibla innan du köper). Jag använder Biltemas trimmer till nosen (och oftast även till tassarna). Den fungerar bra och är prisvärd (329 kr nu tror jag, vilket är mindre än vad ett trimskär kostar).